Lupes Festfixarskola - del 3

Planering:

Maten? Ska ni laga själva, catering, hyra in er på resturang/festlokal? Trerätters? Buffé? Nattamat? Allergier? Vegetarianer? Gravida?OSV.

Exakt vad som ska ätas behöver inte vara bestämt när inbjudningar skickas ut men att ni bör åtminstone har ett hum om hur ni löser det. Det är även tillåtet att ordna fest utan att bjuda på ”middag”, det kan röra sig om mingelfester med lite tilltugg men då är det viktigt att det framgår i inbjudan, Hungriga gäster är inget alternativ. Håller festen igång i många timmar är det alltid uppskattat med lite nattamat, korv med bröd brukar gå hem hos de flesta.

Vem ska sköta serveringen, även bufféer måste plockas fram och bort. Tallrikar, bestick och glas ska plockas undan och diskas. Det är mer jobb än man tror att diska efter 25-40 personer och knappast något man själv vill göra när man fyller år eller precis gift sig. Det är inte heller ok att förvänta sig att gästerna med glädje ska ställa sig i köket för att diska och koka kaffe. Det finns olika sätt att lösa problemet: ha fest på resturang/festlokal med anställd personal, i annan festlokal eller hemmet kan personal hyras in t.ex ungdomar som går på restaurangskola men även de behöver någon slags ”förman” som hjälper till att planera och sköta arbetsfördelningen. Det är kanske en ekonomisk fråga för just middagen och allt omkring det är en stor del av kostnaden i en fest. Lupe anser dock att speciellt vid stora fester är det värt varenda krona att lämna över mat och serveringsdelen till proffsen och inta festbordet för att enbart njuta av god mat och härligt sällskap.

 

När det gäller mindre bjudningar eller fester i hemmet anser dock Lupe att det är trevligt att planera maten, laga och servera den själv. Och sedan ta åt sig alla komplimanger för den goda maten. Ett annat trevligt inslag på mindre bjudningar är att gästerna deltar i matlagningen. Nyårsmenyer har planerats med goda vänner över ett glas öl på krogen, inköpslistan har fördelats och på Nyårsafton har vi samlats i god tid och lagat tre-rätters festsupé. Vem har sagt ju fler kockar ju sämre soppa…?

Lupe Living Life

Kommentera här: