Lupes Festfixarskola - del 10

Bordsplacering!

Det är viktigt att alla gäster har en bra plats att sitta och äta på. Lagom antal vid varje bord är 6-8 personer.

 Dukat för Disco Forever på Tylöbäcks Hotell & Konferens    Foto: Rada

På de mindre festerna som vi har hemma är vi oftast inte fler än 12-14 personer. Då kan alla få plats vid långbord på altanen eller i köket.

 
Ibland får man pussla och skarva lite som inför Mothers & Daughters Champagne Brunch         Fotograf: Lupe
 
 
Vid större fester måste det finnas fler bord och då kan det behövas delas upp i fler rum. För Lupe är det viktigt att att det inte finns ett A-bord och ett B-bord. Alla gäster är lika viktiga och ingen ska känna att de sitter på ”undantag”. Alla ska ha likvärdiga sittplatser och ingen ska behöva sitta i soffan med tallriken i knät. Saknas det stolar går det alltid att fixa, låna från vänner, bekanta eller grannar eller köp ett antal klaffstolar på lågprisvaruhus. Kostar inte speciellt mycket men är bra investerade pengar.

Sedan är det bordplacering, Lupe har senaste festerna låtit slumpen avgöra, bordsplaceringskort har delats ut och gästen har fått sitta vid det bordet som placeringskortet visat.

 Bordplaceringskort till Disco Forever, 8 st Amy Stewart kort delas slumpmässigt ut...                        Foto: Lupe

 

Förslag på fler placeringskort kommer i kommande inlägg. Vid mindre bjudningar och fester brukar det lösa sig då man oftast får plats vid samma bord. Ett enkelt sätt att lösa bordsplacering är att man kan sitta var man vill fast inte bredvid sin partner. (Fast å andra sidan är det faktiskt trevligt att någon gång få sitta med sin partner på fest.) Tanken med bordsplacering är att man ska undvika grupperingar, det ska vara lätt för gäster som inte känner någon annan på festen att komma in i gemenskapen. Människor väljer oftast tryggheten och bekvämligheten och dras oftast till de gäster som de redan känner. Det är inte så lätt att mingla om man är blyg eller om man inte känner någon. Värdparet har ett ansvar att få varje enskild gäst att känna sig välkommen och intressant. 

Fördrinken serveras ofta som isbrytare. Och av erfarenhet så brukar allt lösa sig efter ett glas vin eller två.

 En Frozen Margarita är en bra fördrink på sommaren  Foto: Lupe

 

Det är varje gästs ansvar att bjuda till och bjuda in till samtal även om det bara handlar om banala ting.Peter minglar med sin fördrink... Foto: Lupe

Nästa inlägg kommer att handlar om olika festdukningar...

 Lupe Living Life


Kommentera här: