Lördagslyx!

Visst är det trevligt att gå ut och äta på resturang men lyxkänsla är enkelt att fixa i det egna hemmet!

Ikväll blir det tvåtträtters till middag.

För att få resturangkänslan har vi köpt stenugnsbakat surdegsbröd, till detta serveras en tapenad gjord på svarta oliver, olivolja och vitlök.Dessutom serveras vanligt Bregott till. Vill man lyxa till det ännu mer är det lätt att fixa eget fluffig kryddsmör:

Till detta behövs 300 g smör.  Smält 75g långsamt i kastrull, skär resten av smöret i bitar och när smöret smält börja blanda i bitarna samtidigt som du vispar med elvisp. När blandningen är ljus och fluffig lägger du upp eller spritsar den i en skål. Vill du smaksätta med exempelvis grovkrossade kardemummakärnor, vitlök, basilika eller annan krydda gör du det innan du lägger upp smöret.

Middagen börjar med en aperitif exempelvis Pernod

Huvudrätten idag består av rostbiff som långsamt fått steka i ugn på temperatur 120 grader. Rostbiffen läggs i en gjutjärnsgryta med lock, häll på lite rött vin, vatten, kalvfond, grönsaksbuljong, charlottenlök, morot, palsternacka, lagerblad, tomatpuré och lite grovmalen svartpeppar. Stek den i ugnen i 5-6 timmar. Titta till den någon gång och vänd gärna steken. Köttet blir så mört när den tillagas så här. Buljongen i grytan fungerar bra till såsen. Vi brukar passera löken och grönsakerna genom en sil. Lägg "moset" i en kastrull med ett par dl av den silade buljongen, häll på 1-2 dl grädde eller crème fraîche och smaka av med salt, peppar, ev lite mer kalvfond, vitvinvinäger, socker. Vill du ha tjockare sås, red den.
 Till rostbiffen serveras gräddstuvad savoykål, rostade potatisar, palsternacka och morötter.
 
Naturligtvis blir det extragott med ett glas rött till.
 

Efterätten består av pannacotta med hemmagjord hallon/lakritsmarmelad och Lindt chokladpraliner.

Lägg ner lite tid på  dukningen och upplägget. Et Voilá, nästan ett restaurangbesök. Synd bara att NÅN får ta hand om disken.
Lupe Livin Life
 

Kommentera här: