Varbergs Kusthotell - mat & dryck
Pigga och lena i skinnet tog vi varsin öl i baren en stund innan det var dags att äta. Vi gillar att hotellet använder sig av lokala mat- och dryckes- producenter.Ölen var en IPA öl från det lokala bryggeriet, Byaregårdens Brygghus och även om ölet inte är en blivande favorit så uppskattar vi chansen att få upptäcka nya och lokala alternativ. Hotellets lounge har dämpad belysning, levande ljus i lyktor och en brasa i den öppna spisen som höjer mysfaktorn. Miljön är gammaldags och rustikt, passar perfekt att sitta i värmen en kulen och mörk kväll.
Hovmästaren visade oss till vårt bord kl 20.15, i vårt spapaket ingick det en två-rätters meny. Vi la till varsitt dryckespaket samt efterätt. Till fördrink valde vi varsitt glas av Husets Champagne (eftersom Pernod inte gick att beställa).
Menyn var förbeställd och till förrätt fick vi gravad torsk och havtorn, det var en tartar gjord på gravad torsk med havtornsvinägrett, sjökorall, örter, torkat rågbröd och purjolöksmajonäs. Helt perfekt komponerad, en spännande och fräsch rätt. Hotellets sommelier hade valt Hubert Beck, en Riesling från Alsace, Frankrike, ett bra val och definitivt ett vin vi vill smaka igen.
Huvudrätten bestod av enbärsstekt hjortinnanlår med sockerstekt endive, bakad palsternacka, viltsky och portvinssyltade lingon. Här skiljer sig våra åsikter, Lucy tyckte att hennes hjort var perfekt tillagad medan Peter upplevde sitt kött aning torrt. På Lucys tallrik var palsternackan lite väl al dente och kunde tillbringat ytterligare en stund i ugnen medan Peters var perfekt. Endivens bitterhet föll oss inte riktigt i smaken men totalt sett var huvudrätten helt okej. Här ingick ett glas Pinot Noir från Casablanca Valley, Chile, vilket passade perfekt till hjorten.
Efterätten bestod av nyponbavaroise med apelsincurd, timjan och apelsinglass, mandelflarn och saltkanderad mandel. En god efterrätt med nya smakupplevelser, dock passade inte dessertvinet bra till just dessa smaker. Dessertvinet var god för sig men smakerna i efterrätten gifte inte sig med vinet.
Dessertvin: Echeverria Late Harvest- Sauvignon Blanc - Curico Valley, Chile.Vi avslutade middagen med varsin dubbel espresso. Vi vill passa på att ge personalen en eloge, de var aningen stressade och vi fick senare höra att de var underbemannade pga sjukdom. Trots stressen arbetade de på så gott de kunde med ett leende på läpparna och lätta steg. Ett extra plus till servitrisen som kom och ville ha feedback på efterrätten. Hon var ett inslag som förgyllde resturangbesöket, med glimten i ögat och solglasögonen på huvudet charmade hon oss totalt.